Αρχική Σπίτι & Design 4th Dimension ένα τσιμεντένιο ρολόι 4άρων διαστάσεων.

4th Dimension ένα τσιμεντένιο ρολόι 4άρων διαστάσεων.

by Andreas Rekopoulos
4th Dimension Concrete Clock by 22 Design Studio

Το 4th Dimension είναι ένα ιδιαίτερο ρολόι φτιαγμένο από τσιμέντο το οποίο προσθέτει στην τρισδιάστατη αρχιτεκτονική του υπόσταση την μέτρηση του χρόνου.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε ο χώρος μπορεί να περιγραφεί με  τρεις διαστάσεις. Στην πραγματικότητα όμως που μας περιβάλλει όμως προστίθεται και η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου. Τι πιο κατάλληλο να μας το θυμίσει αυτό από το ρολόι τοίχου των Ταϊβανέζων δημιουργών του 22 Design Studio, Sean Yu και Yi-ting Cheng,  ένα ρολόι με σχεδιασμό τέτοιο που να τονίζει και τις τέσσερις διαστάσεις. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου εκφράζεται και με το σχεδιασμό του ρολογιού από μπετόν: είναι σμιλεμένο σαν μια σπείρα, σύμβολο της αέναης κίνησης στο χώρο ώστε να μοιάζει με σκάλα που εκτείνεται στο άπειρο, από το παρόν στο μέλλον. Το 4th dimension μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ρολόι τοίχου είτε ως επιτραπέζιο ρολόι.

Με υπολογίσιμο βάρος που φτάνει  το 1,5 κιλό, μας υπενθυμίζει ότι τα πραγματικά αντικείμενα δεν έχουν μόνο μήκος και πλάτος αλλά και μάζα, ένα μέγεθος με ιδιαίτερη σημασία για τον τετραδιάστατο χωροχρόνο. Το μπετόν επιλέχθηκε από τους δημιουργούς του 22 Design Studio, όχι μόνο γιατί είναι οικονομικό αλλά και γιατί η επεξεργασία του μπορεί να παράγει ένα λείο και κομψό αποτέλεσμα. Εμείς θα σχολιάζαμε επιπλέον ότι το μπετόν σαν τεχνητός λίθος είναι ιδανικό για να εκφράσει την παντοτινή, άκαμπτη και κυρίαρχη έννοια του χρόνου, ακριβώς όπως οι φυσικοί λίθοι αντέχουν στο χρόνο. Έτσι, το ρολόι από μπετόν των 22 Design Studio δεν είναι φτιαγμένο για να μετράει απλά το χρόνο, αλλά και να τον αψηφά.

Με τους δείκτες τοποθετημένους στο “πλατύσκαλο” της “σκάλας” που αποτελεί το καντράν του ρολογιού, κάθε ώρα έχει τη δική της θέση σε ένα αντίστοιχο τρίγωνο-αναβαθμό. Παράλληλα επειδή δεν αρκεί ένας τυπικός συμβολικός αριθμός πάνω σε ένα καντράν ώστε να εκφραστεί η πραγματική έννοια του χρόνου, το ρολόι από μπετόν των 22 Design Studio έχει ένα επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η ανάγλυφη του χάραξη εκφράζει μια πιο ποιοτική μέτρηση του χρόνου, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας η όψη του ακολουθεί τις αυξομειώσεις του φυσικού φωτός και μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση των σκιών πάνω της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.