Αρχική Διάφορα Ξύλινο ποδήλατο Sandwichbike από τον Basten Leijh.

Ξύλινο ποδήλατο Sandwichbike από τον Basten Leijh.

by Andreas Rekopoulos

Το Sandwichbike είναι ένα ιδιαίτερο ξύλινο ποδήλατο σχεδιασμένο από τον Ολλανδό  Basten Leijh το οποίο συνδυάζει μοναδική εμφάνιση, εύκολη μεταφορά και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Η διαφορά του από τα συνηθισμένα ποδήλατα (εκτός από την πρωτότυπη εμφάνιση και το υλικό κατασκευής) είναι ότι συσκευάζεται σε επίπεδη συσκευασία και το συναρμολογεί ο χρήστης μόνος του σε ελάχιστο χρόνο (λιγότερα από μια ώρα).

Η ιδέα ξεκίνησε το 2006 όταν ο Basten Leijh αποφάσισε να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού ποδηλάτων της Ταιβάν. Ο στόχος του σχεδιαστή ήταν να παρουσιάσει ένα καινοτόμο προϊόν που να προσφέρει μια νέα ματιά στο design ποδηλάτων όσων αφορά την αισθητική, την ευκολία μεταφοράς, αλλά και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Το έναυσμα της έμπνευσης του Basten Leijh ήταν η επίπεδες συσκευασίες επίπλων. Με την έλευση της επίπεδης συσκευασίας την δεκαετία του 50 έγινε μια επανάσταση στον χώρο του επίπλου. Όταν Erie J. Sauder εφηύρε την επίπεδη συσκευασία το 1951 δεν περίμενε πόσο γρήγορα η εφεύρεση του θα άλλαζε τον χώρο του επίπλου. Ογκώδη κιβώτια και τεράστια κόστη μεταφοράς και συσκευασίας περισκόπησαν φτιάνοντας συναρμολογούμενα έπιπλα που διπλώνουν σε ένα μικρό πλακέ κιβώτιο. Πλέον 60+ χρόνια μετά η δυνατότητα αποσυναρμολόγησης ενός επίπλου θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού του. Αυτή την σχεδιαστική αρχή θέλησε να εφαρμόσει και ο Basten Leijh, αυτή την φορά όμως στον χώρο του ποδηλάτου.

Έτσι το Sandwichbike χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό είδος σκελετού φτιαγμένου από πλακέ ξύλο. Το ξύλινο ποδήλατο του Ολλανδού σχεδιαστή ενθουσίασε το κοινό στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού ποδηλάτων της Ταιβάν, όπου κατέλαβε την 5ή θέση της κατάταξης. Το αποτέλεσμα απόλυτα δικαιολογημένο,  το Sandwichbike είναι όμορφο, διαφορετικό και ιδιαίτερα οικολογικό.

Όταν βλέπει κάποιος ένα Sandwichbike απευθείας το κάνει ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο. Φυσικά είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέαμα από το κλασσικό ποδήλατο με το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, όμως το Sandwichbike επίσης ξεχωρίζει και από τα υπόλοιπα ξύλινα ποδήλατα, δεν είναι απλά ένα ποδήλατο φτιαγμένο από ξύλο, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία.

Η φιλοσοφία είναι ότι ο αναβάτης συναρμολογεί ο ίδιος το ποδήλατο του. Όπως τονίζει ο σχεδιαστής η διαδικασία της συναρμολόγησης δεν σε φέρνει απλά πιο κοντά στο να καβαλήσεις το καινούργιο σου ποδήλατο, σε δένει με το αντικείμενο. Αυτή η διάσταση του «φτιάξτο μόνος σου» ενσωματώνει τις βασικές αρχές τις ποδηλασίας, αυτονομία, εμπλοκή του ανθρώπου σε μια μηχανική διεργασία, και σύνδεση του αναβάτη με το ποδήλατο. «Έχοντας συναρμολογήσει κάτι με τα χέρια σου, το καταλαβαίνεις καλύτερα», τονίζουν οι σχεδιαστές, κατανοείς πως λειτουργεί, καθώς και τις δυνατότητες του, έτσι δένεσαι μαζί του.

[quote text_size=”small”]

Φροντίζει κάποιος περισσότερο τα δημιουργήματα που έφτιαξε με τα χέρια του.

[/quote]

Κάθε κομμάτι του ποδηλάτου είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο αποκλειστικά για το Sandwichbike. Αυτό το ξύλινο ποδήλατο είναι φτιαγμένο με μεγάλη αγάπη, προσήλωση και προσοχή στην λεπτομέρεια. Το ξύλο που χρησιμοποιείται είναι οξιά κόντρα πλακέ η οποία προέρχεται από την πόλη Brakel της Γερμανίας. Η παραγωγός εταιρία της ξυλείας είναι μια πρότυπη μονάδα που ξυλεύει την περιοχή με ανανεώσιμο τρόπο. Η περιοχή αναδασώνεται και ξυλεύεται τα τελευταία 200 χρόνια, με τρόπο που τα δέντρα να αντικαθίστανται σε μόνιμη βάση ώστε να υπάρχει ορθή και υπεύθυνη διαχείριση πρώτων υλών. Η ξυλεία της αυτή φέρει πιστοποίηση PEFC.

Το Sandwichbike κυκλοφόρησε στο εμπόριο για πρώτη φορά το 2010, 4 χρόνια μετά είναι πλέον ένα ώριμο, δοκιμασμένο προϊόν με αποτέλεσμα η συλλογή της εταιρίας να έχει διευρυνθεί σημαντικά περιλαμβάνοντας πολλές διαφορετικές επιλογές.

Πλέον ο πελάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ μοντέλων με διαφορετικά μεγέθη, μηχανισμούς ταχυτήτων, να το μοντέλο με το μεταλλικό πιρούνι που αλλάζει την γεωμετρία και τοποθετεί τον αναβάτη σε πιο όρθια θέση οδήγησης.

Τέλος μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε στο ξύλινο ποδήλατο σας τα ανάλογα ξύλινα αξεσουάρ ή να το παραγγείλετε στον χρωματισμό της επιλογής σας και να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό σχέδιο. Μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας Sandwichbike στην ιστοσελίδα της Sandwichbike.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.