Αρχική Αρχιτεκτονική Θέατρο Agora από τους UNStudio.

Θέατρο Agora από τους UNStudio.

by Anna Karataglidou
Agora Theatre Main Hall UNStudio

Το εντυπωσιακό και γωνιώδες θέατρο Agora των UNStudio διακρίνεται για το ξεχωριστό στυλ των σχεδιαστών του, το οποίο εκφράζει έναν πειραματισμό πάνω στις χωρικές σχέσεις μεταξύ θεάτρου, τεχνών και των νέων μέσων επικοινωνίας και προβολής.

Το θέατρο Agora βρίσκεται σε μία σχετικά μικρή πόλη της Ολλανδίας, το Lelystad. Το κτίριο ξεχωρίζει χάρις στο έντονα γεωμετρικό κέλυφος του, που περικλείει έναν όγκο με πολλές όψεις, σαν έναν πολυεπίπεδο κρύσταλλο. Χαρακτηριστικό του είναι η εναλλαγή ενιαίων και διάτρητων μεταλλικών πάνελ που δημιουργεί το οπτικό φαινόμενο Moire και εφέ καλειδοσκοπίου.

Χτίστηκε σαν κομμάτι ενός ενιαίου πολεοδομικού σχεδίου για την πόλη Lelystad, με σκοπό να ανανεώσει και να δώσει ζωή και ενδιαφέρον στο μουντό κέντρο της πόλης.

Ψυχή των UNStudio είναι ο αρχιτέκτονας Ben Van Berkel, γνωστός για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ κτιρίου και χρήστη. Με το σχεδιασμό του θεάτρου Agora θέλησε να δείξει πως η Αρχιτεκτονική μπορεί να είναι μία συνεχής καλλιτεχνική παράσταση, στο χρόνο και στο χώρο. Η εμπειρία του επισκέπτη που περιηγείται είναι πλούσια από ερεθίσματα και αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που ο χρήστης βλέπει το κτίριο, κινείται μέσα σε αυτό και τριγύρω του.

Το εσωτερικό του κτιρίου διαθέτει έναν κάθετο χώρο υποδοχής – φουαγιέ με μία εντυπωσιακή σε διαστάσεις και σχεδιασμό σκάλα. Η σκάλα αυτή έχει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και συνειδητά αποτελεί ένα κύριο άξονα επεξεργασίας του όγκου του κτιρίου εσωτερικά. Είναι ο σύνδεσμος μεταξύ των χώρων αφού δημιουργεί σχεδιαστικές γραμμές, κλίσεις και επιφάνειες που προεκτείνονται και ορίζουν τις αίθουσες θεάτρου, προβολών και συνεδρίων.

Το κτίριο συνολικά καταλαμβάνει μία επιφάνεια 7000 τετραγωνικών μέτρων, και συμπεριλαμβάνει δύο κύριες αίθουσες παραστάσεων, μία αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών, εστιατόριο και μπαρ. Η κύρια θεατρική αίθουσα είναι κατακόκκινη και μεγάλη σε μέγεθος, ειδικά για μία τόσο μικρή πόλη. Απευθύνεται λοιπόν, και ανοίγει τον πολιτιστικό ορίζοντα της πόλης, σε μεγαλύτερες διεθνείς παραγωγές. Οι καμπύλες του εσωτερικού της δημιουργούν ένα αίσθημα οικείου και προσιτού, ιδιαίτερα η καμπύλη του εξώστη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα ακουστικών πάνελ της οροφής.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio δημιουργεί από το 1988 με βάση την Ολλανδία και ιδρυτές τους Ben Van Berkel και Caroline Bos. Διάσημο παγκοσμίως, το UNStudio ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό και σχεδιασμό δικτύων υποδομών. Το όνομα τους εκφράζει ένα δίκτυο από πολλούς συνεργάτες και είναι συντόμευση του United Network Studio.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.