Αρχική Τέχνη Paperworks από τον Andreas Kocks.

Paperworks από τον Andreas Kocks.

by Andreas Rekopoulos

Ο Γερμανός γλύπτης Andreas Kocks χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το χαρτί δημιουργεί καταπληκτικά τρισδιάστατα έργα τέχνης.

Χρησιμοποιώντας το χαρτί για την δημιουργία μεγάλων τρισδιάστατων γλυπτών ο καλλιτέχνης επιθυμεί να υπογραμμίσει την τρισδιάστατη υπόσταση του χαρτιού, ενός υλικού που συνήθως παρουσιάζεται ως δυσδιάστατο και επίπεδο. Τα έργα του Kocks έχουν μια ιδιαίτερα δυναμική αίσθηση και τονίζουν τις δυνατότητες του χαρτιού ως υλικό γλυπτικής.

Όλα τα δημιουργήματα του, έχουν επίσης έντονο το στοιχείο της ρευστότητας και παραλληλίζουν το χαρτί με την μπογιά, προσπαθώντας να απεικονίσουν κίνηση και ελαστικότητα που φαντάζει ασύμβατη με την φύση του υλικού. Έτσι η οργανική ρευστή μορφή των δημιουργημάτων του Kocks, έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με το ορθογώνιο γεωμετρικό σχήμα των τοίχων στους οποίους τοποθετούνται, τονίζοντας τη σχέση μεταξύ γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Επιλέγοντας να χρησιμοποιεί μόνο λευκό και μαύρο χρώμα ο καλλιτέχνης υποβαθμίζει τη δύναμη του χρώματος και βασίζεται στην ακρίβεια των σχημάτων και στην προσεγμένη συμμετρία για να παράξει ένα δυνατό και ξεχωριστό οπτικό αποτέλεσμα.

Τα γλυπτά “Paperworks” σηματοδοτούν μια δραστική στροφή στην πορεία του καλλιτέχνη, καθώς έχουν τεράστιες διαφορές από τις προηγούμενες δουλειές του. Επί μια περίοδο περισσότερων από 10 ετών, ο Kocks χρησιμοποιούσε υλικά όπως ξύλο, τσιμέντο και φύλλα χρυσού. Η μετακόμιση του από το Μόναχο στην Νέα Υόρκη όμως έφερε και μια δημιουργική στροφή, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει εκτοξεύσει την διεθνή αναγνώριση του Γερμανού καλλιτέχνη στα ύψη. Ο Kocks διαμένει και εργάζεται επό του παρόντος στην Νέα Υόρκη, αλλά και στο Μόναχο.

Ο Andreas Kocks γεννήθηκε το 1960 στο Oberhausen της δυτικής Γερμανίας. Σπούδασε γλυπτική στο Kunstakademie Düsseldorf και οι δουλειές του χαίρουν ευρείας αναγνώρισης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.  Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων όπως το “Museum für Konkrete Kunst, Ingolstadt”, το “Bayerische Staatsgemäldesammlungen, Munich” και το “Maxine and Stuart Frankel Foundation for Art, Michigan”. Επίσης το 2006 κέρδισε το σημαντικό “Pollock-Krasner Foundation Grant” μια χρηματοδότηση για διακεκριμένους επαγγελματίες καλλιτέχνες που δίνεται από το ίδρυμα “Pollock-Krasner Foundation”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.