Αρχική Διάφορα Παγκάκι-φύλλο από τον Μανώλη Αναστασάκη.

Παγκάκι-φύλλο από τον Μανώλη Αναστασάκη.

by Andreas Rekopoulos
Ginkgo Leaf Bench by Manolis Anastasakis

Το παγκάκι-φύλλο (Ginkgo Leaf Bench) που σχεδίασε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φραγκιά, κέρδισε χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό 2011 Public Design Competition, μεταξύ 800 προτάσεων από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός  προκηρύχθηκε από την Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ (Seoul Metropolitan Government) και υποστηρίχθηκε από την Unesco. Το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν να προταθούν στοιχεία αστικού εξοπλισμού για την πόλη ώστε η Σεούλ, ως μία Unesco City of Design, να καταστεί ένα μέρος ελκυστικό για επίσκεψη, για εργασία, για επένδυση και για κατοικία.

Η πρόταση του κ. Αναστασάκη αντλεί έμπνευση από τα φύλλα του ginkgo tree, καθώς η μορφή του πάγκου παραπέμπει με υπαινικτικό τρόπο σε φύλλο του χαρακτηριστικού δέντρου της πόλης. Η πρόταση ενσωματώνει την φυσική (ginkgo tree) και πολιτισμική (δέντρο της ζωής, ενότητα των αντιθέτων) ιστορία της Σεούλ. Έτσι προσφέρει στην πόλη μία καλαίσθητη λύση που συνδέεται σημειολογικά με την τοπική κουλτούρα.

Τα παγκάκι –φύλλο του Μανώλη Αναστασάκη ποτελεί ένα μοντέρνο στοιχείο αστικού εξοπλισμού προσεκτικά μελετημένο ώστε να δένει άρρηκτα κε το πολιτιστικό υπόβαθρο της Σεούλ. Η σύνδεση της σύγχρονης και δυναμικής μορφής του με τον τόπο το καθιστά μοναδικό για την πόλη μέσα στην οποία εντάσσεται προσφέροντας ταυτόχρονα στη Σεούλ ένα στοιχείο αναγνωρισιμότητας.

Η πλαστικότητα της μορφής μπορεί να αναδειχθεί με πληθώρα υλικών. Η δυνατότητα παραγωγής του με διαφορετικά υλικά επιτρέπει την επιλογή του υλικού σε σχέση με την περιοχή της πόλης χωρίς το παγκάκι να χάνει την μοναδικότητα που του προσφέρει η ισχυρή σχεδιαστική του ταυτότητα.

Τα υλικά κατασκευής του, με δυνατότητα διάφορων χρωματισμών, προτείνεται να είναι η διάτρητη λαμαρίνα, το ινομπετόν, το πολυανθρακικό και το μπαμπού.Τα προτεινόμενα χρώματα βασίζονται στα 10 αντιπροσωπευτικά χρώματα της Σεούλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.