Αρχική Σπίτι & Design Μπολ Niche της Zaha Hadid για την Alessi.

Μπολ Niche της Zaha Hadid για την Alessi.

by Andreas Rekopoulos

Η Zaha Hadid έχει επηρεάσει σημαντικά την σύγχρονη αρχιτεκτονική και το βιομηχανικό Design με τις εκπληκτικές δουλειές που έχει παρουσιάσει τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαιτέρα μετά το 2004 όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το διάσημο Pritzker prize, η φήμη και η αναγνώριση στο πρόσωπο της έχουν εκτοξευθεί πέρα από κάθε προηγούμενο.

Η πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος ένα από τα απίστευτα κτίρια της Hadid είναι εξαιρετικά μικρή, όμως μπορείτε να συμβιβαστείτε αποκτώντας το μικρό δημιούργημα της για την Alessi, το οποίο θυμίζει έντονα μακέτα κτιρίου της. Το “Niche” είναι ένα κεραμικό μπολ, το οποίο αποτελείται από 5 ξεχωριστά κομμάτια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα ή όλα μαζί σε μια σύνθεση. Το σχήμα του είναι χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας της Hadid, καθώς ευχαριστεί το μάτι και δημιουργεί άμεσα στον ακροατή την επιθυμία να το αγγίξει και να το περιεργαστεί.

Παράλληλα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές χρήσεις, όπως για σερβίρισμα ξηρών καρπών, ως μπολ για φρούτα, ή ακόμη και σε κάποιο γραφείο για την αποθήκευση συνδετήρων, στυλό και άλλων ειδών γραφικής ύλης.

Θεωρώ όμως ότι η χρηστική του διάσταση είναι απλά μια δικαιολογία για να αιτιολογήσει κάποιος την αγορά του. Η πραγματική αξία του “Niche” είναι ότι πρόκειται για ένα γλυπτό για οικιακή χρήση, το οποίο φέρει την εικαστική ταυτότητα μιας από τις σημαντικότερες Designer της εποχής μας.

Η κατασκευή του “Niche” γίνεται από κεραμικό υλικό, το οποίο έχει μια ευχάριστη ματ υφή που το καθιστά απαλό στο άγγιγμα και παράλληλα ανθεκτικό σε γρατζουνιές. Τέλος μπορεί να τοποθετηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σαν ένα τρισδιάστατο πάζλ. Παραδόξως παρότι αποτελείται μόνο από πέντε κομμάτια, όταν το αποσυναρμολογήσετε χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να βρείτε πως ακριβώς κουμπώνουν τα κομμάτια ξανά στο αρχικό τους σχήμα, έτσι στο κάτω μέρος του υπάρχει χαραγμένο ένα διάγραμμα που σίγουρα θα βοηθήσει.

Το κεραμικό μπόλ “Niche” είναι προϊόν της σειράς Officina Alessi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.