Αρχική Αρχιτεκτονική Μοντέρνες πολυκατοικίες στο Παρίσι από τους Hamonic+Masson Architects.

Μοντέρνες πολυκατοικίες στο Παρίσι από τους Hamonic+Masson Architects.

by Andreas Rekopoulos
62 Council Flats by Hamonic Masson Architects

Το συγκρότημα “62 Council Flats” είναι δουλειά του αρχιτεκτονικού γραφείου Hamonic+Masson και αποτελεί υπόδειγμα αστικού σχεδιασμού για μοντέρνες πολυκατοικίες.

Οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι συχνά συμπιεσμένες και ασφυκτικές, σύγχρονοι λαβύρινθοι από μπετόν που καταλήγουν πολλές φορές να είναι απλά άσχημες. Όταν όμως η ασχήμια παραγίνει είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα για μια καλή αρχιτεκτονική αναβάθμιση, αυτό ακριβώς έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο Hamonic+Masson στην συνοικία Villiot-Râpée του Παρισιού.

Το πρότζεκτ ήταν να δημιουργηθούν σύγχρονες κατοικίες με λογικό κόστος, ικανοποιητική χωρητικότητα και κομψή αισθητική, ώστε να αναβαθμιστεί και η γύρω υποβαθμισμένη περιοχή. Έτσι και η μελέτη κινήθηκε γύρω από αυτούς τους τρεις αυτούς άξονες. Το αποτέλεσμα είναι δύο παρόμοια κτίρια ένα 11 ορόφων και ένα 8 ορόφων, μοντέρνα, όμορφα και βελτιστοποιημένα για αστικό περιβάλλον.

Η βασική σκέψη του των αρχιτεκτόνων ήταν να μεταφέρουν σε ένα πολυόροφο κτίριο, το δυνατόν περισσότερο, την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και της ελευθερίας, αποκαθιστώντας όσο ήταν εφικτό την επαφή με το τοπίο. Την λύση δίνουν τα ασύμμετρα ευμεγέθη μπαλκόνια που παρέχουν σε κάθε διαμέρισμα άπλετη ανοιχτωσιά και εξωτερικούς χώρους. Ο ασύμμετρος σχεδιασμός εξυπηρετεί πέρα από αισθητικούς σκοπούς και μια σαφή χρηστικότητα, καθώς το κάθε μπαλκόνι δεν κόβει τον ήλιο και το φως στο από κάτω του.

Κάθε ένα από τα 62 διαμερίσματα έχει τρία δωμάτια και καθαρό εμβαδό 66 τετραγωνικά, δεν πρόκειται για μεγάλα σπίτια, όμως η προσεγμένη εσωτερική διαρρύθμιση σε συνδυασμό με όμορφους κοινόχρηστους χώρους και έξυπνες σχεδιαστικές λύσεις επιτυγχάνει το αποτέλεσμα να φαίνονται μεγαλύτερα. Δομικό στοιχείο είναι οι μεγάλες τζαμαρίες που κυριαρχούν και εκτίνονται από πάνω έως κάτω. Αυτή η λύση δίνει στα διαμερίσματα άπλετο φως και τα κάνει να φαίνονται πιο ευρύχωρα από ότι είναι. Παράλληλα καθώς οι χώροι λούζονται με φυσικό φωτισμό μειώνεται η ανάγκη ηλεκτροδότησης, βοηθώντας το κτίριο να επιτύχει τις αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές της πόλης του Παρισιού.

Παράλληλα τα μεγάλα τζάμια είναι θερμομονωμένα και ηχομονωμένα, έτσι ώστε εκτός από ενεργειακή επάρκεια να προσφέρουν και ηρεμία στο πολύβουο περιβάλλον μιας μεγαλούπολης. Η τελική πινελιά είναι οι λεπτομέρειες σε έντονο πράσινο χρώμα (το χρώμα της φύσης) αλλά και οι πολυεπίπεδοι εξωτερικοί χώροι. Η διαφορά επιπέδου των δύο κτισμάτων σε συνδυασμό με την προσθήκη δέντρων, παρτεριών και ενός κομψού μονοπατιού, κάνουν την διαφορά. Ενοποιούν τις δύο πολυκατοικίες σε ένα ομοιογενές σύνολο, ορίζουν τον χώρο και τους προδίδον μια κοινή ταυτότητα.

Οι μοντέρνες πολυκατοικίες των Hamonic+Masson Architects είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως ο άρτιος σχεδιασμός μπορεί να μετατρέψει ένα τσιμεντένιο αστικό τοπίο σε κάτι πιο φυσικό, πιο χρηστικό και πιο καλαίσθητο, χωρίς εξωφρενικά κόστη. Διότι και τα αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα μιας μεγαλούπολη έχουν το δικαίωμα να ζουν ανθρώπινα μέσα σε όμορφους και λειτουργικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.