Αρχική Τέχνη Τα εκπληκτικά μακάβρια γλυπτά του Hedi Xandt.

Τα εκπληκτικά μακάβρια γλυπτά του Hedi Xandt.

by Andreas Rekopoulos
Creative Macabre Sculptures by Hedi Xandt

Ο Νορβηγός καλλιτέχνης Hedi Xandt δημιουργεί μοναδικά μακάβρια γλυπτά που συνδυάζουν την ομορφιά με τον φόβο σε ένα σύνολο που εκπλήσσει.

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα καθαρά καλλιτεχνικό περιβάλλον, οποιαδήποτε ερεθίσματα λαμβάνει τα εκφράζει μέσω των έργων του. Γίνεται εύκολα αντιληπτό παρατηρώντας κανείς τα έργα του, ότι τον συνεπαίρνει το ανθρώπινο κρανίο τόσο ως σχήμα αλλά και ως δομή. Το θεωρεί ένα πολύ δυνατό σύμβολο , ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι το κρανίο είναι φύλακας του μυαλού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πρεσβεύει την άποψη ότι κάθε κρανίο έχει το δικό του πρόσωπο όπως επίσης και έκφραση.

Πολλά από τα κατά κοινή παραδοχή μακάβρια γλυπτά του Hedi Xandt περιέχουν στοιχεία από αρχαιοελληνικά γλυπτά, συνδυασμένα με απεικονίσεις ενός πραγματικού θανάτου. Ο καλλιτέχνης ενώ χρησιμοποιεί τη κλασική γοητεία του λευκού ελληνικού μαρμάρου αρέσκεται στο να τροποποιεί βάναυσα τα πρόσωπα τους, είτε βγάζοντας το κρυμμένο κρανίο τους προς τα έξω ,είτε προσθέτοντας αιχμές, καρφιά και άλλα βίαια στοιχεία. Επίσης στην απεικόνιση που προσπαθεί να αποδώσει, βοηθάει σίγουρα και το έντονο χρυσό χρώμα που συχνά προτιμάει, το οποίο δίνει έμφαση και μαγνητίζει το βλέμμα.

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Hedi Xandt είναι το «Gods of the Grove» ένα μακάβριο δημιούργημα, βασισμένο σε μια ρεπλίκα από πραγματική προτομή της θεάς Αθηνάς. Ο καλλιτέχνης έχει δηλώσει ότι είναι γοητευμένος από την απόδοση του μαρμάρινου αγάλματος της Αθηνάς. Η θεά Αθηνά κατά τον Hedi Xandt είναι η απόλυτη έκφραση της κλασσικής ομορφιάς, εφόσον διαθέτει ένα στρόγγυλο πρόσωπο, πανέμορφα μάτια και μια μαγευτική μύτη. Εμπνευσμένος ο δημιουργός από την ομορφιά της ένιωσε την ανάγκη να εξωτερικεύσει το ακριβώς αντίθετο, εκπέμποντας το εκδικητικό της πνεύμα καθώς και όλη την κακία και νοσηρότητα για την οποία είναι ικανοί οι θεοί. Ο χρυσός συμβολίζει την απόλυτη ομορφιά της καθαρότητας ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τη μεταλλική ψυχρότητα .

Το «Gods of the Grove» είναι το πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι τη τεχνοτροπίας του Hedi Xandt όμως οι ίδιες αρχές εκφράζονται και μέσα από τα υπόλοιπα έργα του. Αυτό είναι που κάνει και τα έργα του μοναδικά, είναι μακάβρια, μερικές φορές ακόμη και αποτρόπαια, όμως ταυτόχρονα, φωτεινά εντυπωσιακά και όμορφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.