Αρχική Αρχιτεκτονική Κέντρο Μόδας Dongdaemun Design Plaza της Zaha Hadid.

Κέντρο Μόδας Dongdaemun Design Plaza της Zaha Hadid.

by Anna Karataglidou
DDP Seoul Zaha Hadid

Φέτος ολοκληρώθηκε το νέο-φουτουριστικό κτίριο Dongdaemun Design Plaza, μία δημιουργία του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects σε συνεργασία με τον Patrick Schumacher.

Το 2010 η Σεούλ αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Design, και η ανακοίνωση πραγματοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν ένας από τους λόγους που της έδωσαν τον τίτλο. Το Dongdaemun Design Plaza, ή όπως αναφέρεται συχνά για συντομία DDP, είναι ένα κτίριο χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής γραμμής της Hadid με κύρια υλικά το μέταλλο και το μπετόν.

Σαν χρήση το Dongdaemun Design Plaza προορίζεται να γίνει κέντρο μόδας και design της Νότιας Κορέας, γενικά, αλλά και να ενισχύσει το ρόλο της Σεούλ σαν πρωτεύουσα μόδας της Ανατολικής Ασίας. Το Dongdaemun Design Plaza διαθέτει πάρκο στην οροφή του, μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καταστήματα και ενσωματωμένα κομμάτια από το ιστορικό φρούριο της πόλης.

Κτίστηκε στην περιοχή Dongdaemun της πρωτεύουσας Σεούλ που βρίσκεται στο κέντρο-ανατολικό τμήμα της πόλης. Η περιοχή είναι ιστορικής σημασίας, αφού εκεί βρισκόταν η πρώην ανατολική πύλη του φρουρίου της Σεούλ. Έτσι, σε μία σύγχρονη πόλη που δεν έχει να επιδείξει ιστορικά μνημεία και τοπόσημα, το κτίριο DDP έρχεται να σηματοδοτήσει την περιοχή, αντικαθιστώντας ένα παλιό αθλητικό στάδιο. Μάλιστα, πολλά αρχαία ευρήματα εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της εκσκαφής και τώρα κοσμούν το πάρκο που περιβάλλει το νέο συμβολικό κτιριακό συγκρότημα.

Το Dongdaemun Design Plaza σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κακοδιατηρημένα κτίρια της γειτονιάς του, η οποία είναι μία από τις πιο πολυπληθείς και πολυάσχολες εμπορικές συνοικίες της πόλης. Το κέλυφος του είναι από μεταλλικές πλάκες που ενισχύουν την αντίθεση με το γύρω περιβάλλον και του δίνουν έναν φουτουριστικό ύφος. Οι καμπύλες γραμμές της Zaha Hadid είναι και εδώ χαρακτηριστικό γνώρισμα του σχεδιασμού της. Το κτίριο έχει την εικόνα ενός διαστημοπλοίου που μοιάζει προσγειώθηκε στην πόλη. Αυτή η εικόνα ενισχύεται ιδιαίτερα το βράδυ που το εξωτερικό του κτιρίου φωτίζεται από στοιχεία φωτισμού LED ενσωματωμένα στο μεταλλικό του κέλυφος.

Για να καλυφθεί ο όγκος του Dongdaemun Design Plaza χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 45,000 μεταλλικά φύλλα διαφορετικών διαστάσεων και σχήματος. Κάθε κομμάτι σχεδιάστηκε και υπολογίστηκε ακριβώς μέσω χρήσης ειδικού BIM λογισμικού, που διευκόλυνε ιδιαίτερα τους συνηθισμένους σε πιο συμβατικές κατασκευές Κορεάτες εργολάβους. Τα μεταλλικά φύλλα που καλύπτουν το κτίριο έχουν διαφορετικά μοτίβα και εναλλάσσονται από διάτρητα με συμπαγή. Έτσι σπάει η μονοτονία του συνόλου, δημιουργούνται οπτικές προς το εσωτερικό.

Στο εσωτερικό του οι οργανικές γραμμές των αρχιτεκτονικών στοιχείων κατευθύνουν τις κινήσεις σε μια συνεχόμενη ροή μεταξύ των χρήσεων. Στις χρήσεις συμπεριλαμβάνεται ένα “Fashion Information Center” το οποίο θα είναι ένα είδος εμπορικού κέντρου για ανθρώπους που αγαπούν την μόδα. Διαθέτει πλήθος μικρών καταστημάτων και καφέ ενώ λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Οι πολλοί χώροι εκθέσεων και παρουσιάσεων σε συνδυασμό με τις ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες καθιστούν το νέο αρχιτεκτονικό στολίδι της Σεούλ ως σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και βοηθούν να γίνει πιο “ζωντανό” και πολύ-λειτουργικό το πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.