Αρχική Σπίτι & Design Κάθισμα και σκαμπό Gaudi από τον Bram Geenen.

Κάθισμα και σκαμπό Gaudi από τον Bram Geenen.

by Andreas Rekopoulos
3D Printed Gaudi Chair and Stool by Bram Geenen

Ο Ολλανδός σχεδιαστής Bram Geenen συνδυάζει ιστορική κληρονομία και υψηλή τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα μοναδικό κάθισμα που αποδίδει φόρο τιμής στον Antoni Gaudi.

Αντλώντας έμπνευση από τον Gaudi ο Bram Greenen εφάρμοσε την ίδια μέθοδο ανάλυσης και σχεδιασμού με τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα. Όταν ο Gaudi σχεδίαζε τα κτίρια του χρησιμοποιούσε μοντέλα φτιαγμένα από αλυσίδες και άφηνε την βαρύτητα να καθορίσει τα σημεία που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος και που η κατασκευή χρειάζεται ενίσχυση ώστε να παραμείνει σταθερή.

Την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησε και ο Bram Geenen με την βοήθεια όμως του υπολογιστή. Ανέλυσε γραμμικά το σχήμα της κατασκευής του και χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο εφάρμοσε ψηφιακά την μέθοδο του Gaudi ώστε να δημιουργήσει μια κατασκευή με σωστή σταθερότητα. Κατόπιν συνδύασε τα μοντέλα που δημιούργησε αρχικά και βρήκε με την ίδια διαδικασία την βέλτιστη δομικά μορφή της πλάτης του καθίσματος.

Επιπρόσθετα αφού ο σχεδιαστής ανέλυσε την βασική σταθερότητα η μελέτη επεκτάθηκε στην κατανομή δυνάμεων στην επιφάνεια του καθίσματος. Κατόπιν αναλύθηκε η δυναμική μετακίνησης βάρος και φορτίων σε σχέση με το ανθρώπινο σώμα και τον τρόπο που καθόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, ένα κάθισμα με δομή και σταθερότητα ανάλογη ενός κτιρίου, ένα κυριολεκτικά αρχιτεκτονικό κάθισμα.

Η επιλογή των υλικών κατασκευής έγινε με γνώμονα φυσικά την ακαμψία και την σταθερότητα, αλλά και το μικρό βάρος. Έτσι αφού δημιουργήθηκε ο αρχικός σκελετός με την μέθοδο του 3D Printing το κάθισμα Gaudi ντύθηκε επιμελώς με Carbon Fiber ένα υλικό που διακρίνεται για το μικρό βάρος και την μεγάλη αντοχή του σε στρεβλώσεις. Έτσι το κάθισμα Gaudi επιτυγχάνει υψηλή αντοχή ενώ ζυγίζει μόλις ένας κιλό.

Ουσιαστικά το project του Bram Geenen ερευνά πως οι νέες τεχνολογίες όπως το 3D Printing και τα τεχνολογικά υλικά (Carbon Fiber) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθημερινά αντικείμενα και να δεθούν με διαχρονικές μορφές, όπως αυτή των αψίδων του Gaudi. Όλα αυτά μέσα από μια διαδικασία που βασίζεται σε λογική, μελέτη και επιστήμη.

Το κάθισμα Gaudi είναι ένα ξεχωριστό έπιπλο όπου η κομψότητα συναντά την επιστήμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.