Αρχική Τεχνολογία Ηλεκτρικό Scooter KTM E-Speed Concept.

Ηλεκτρικό Scooter KTM E-Speed Concept.

by Andreas Rekopoulos
KTM E-Speed Electric Scooter Concept

Το KTM E-Speed Concept είναι μια σχεδιαστική μελέτη της γνωστής εταιρίας μοτοσυκλετών KTM που οραματίζεται το ηλεκτρικό Scooter του μέλλοντος.

Ο σχεδιασμός είναι σπουδή στην αστική μετακίνηση με έμφαση ώστε να ενσωματώνει το ευέλικτο, παιχνιδιάρικο και σπορ ύφος των μοτοσυκλετών της KTM. Όπως δηλώνει άλλωστε και ο αρχιμηχανικός του πρότζεκτ Gerald Kiska «Παρότι η αστική μετακίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με άνεση και χρηστικότητα το κοινό μας είναι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν το όχημα τους να έχει σπορ συμπεριφορά και να είναι διασκεδαστικό. Αυτό πρεσβεύει η KTM και αυτές τις αξίες ενσωματώνει το ηλεκτρικό Scooter E-Speed».

«Όταν ο κόσμος σκέφτεται ηλεκτρικό Scooter το μυαλό του πάει σε ένα μέτριας ποιότητας απρόσωπο κινέζικο κατασκεύασμα με αδιάφορη (η στην καλύτερη περίπτωση ρετρό) αισθητική και ανεμικές επιδόσεις, συγκρίσιμες με ποδήλατο. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη» προσθέτει ο Gerald Kiska.

Το ηλεκτρικό Scooter KTM E-Speed είναι εξοπλισμένο με ένα μοτέρ ισχύος 11 kW, 36 Nm ικανό να εκτοξεύσει αστραπιαία το πανάλαφρο τερατάκι στα 85 χλμ./ώρα. Η επιτάχυνση είναι ομαλότατη, απολύτως γραμμική και φυσικά όλα γίνονται εντελώς αθόρυβα χάρη στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Όσων αφορά την αυτονομία, μια μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 4.36-kWh εξασφαλίζει 60 χιλιόμετρα αυτονομία μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα αντικαθίσταται εύκολα και είναι πιστοποιημένη για 1.000 επαναφορτίσεις.

Για να κρατηθεί το βάρος τόσο χαμηλά ώστε το KTM E-Speed να έχει τέτοιες εκρηκτικές επιδόσεις με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ, έχουν χρησιμοποιηθεί καινοτόμες σχεδιαστικές λύσεις. Ο σκελετός είναι ένα σωληνωτό πλαίσιο που χρησιμοποιεί το κουτί της μπαταρίας ως δομικό στοιχείο και χτίζεται γύρω του. Παράλληλα το Scooter είναι απογυμνωμένο από οτιδήποτε περιττό (για εξοικονόμηση βάρους) ενώ και η μπροστινή και η πίσω ανάρτηση είναι αμφότερες μονού βραχίονα, έτσι έχουν μικρότερο βάρος και επιτρέπουν εύκολη αλλαγή ζάντας και ελαστικών.

Όπως θα περίμενε κάποιος από μια μάρκα με το προφίλ της KTM το ηλεκτρικό Scooter KTM E-Speed Concept είναι εξοπλισμένο με κορυφαίας ποιότητας περιφερειακά. Προσεκτικά ρυθμισμένες αναρτήσεις από την White Power μια εταιρία φημισμένη για την απόδοση των αναρτήσεων της, δισκόφρενα εμπρός και πίσω με ABS, φώτα LED και τιμόνι προδιαγραφών μοτοσυκλέτας off road.

Tέλος πέρα από όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες το KTM E-Speed είναι απλά όμορφο, πρωτότυπο και εντελώς διαφορετικό από ότι άλλο κυκλοφορεί. Έχει έναν εμφανώς φουτουριστικό αέρα και μοιάζει σίγουρα με το όχημα που θα περίμενε να δει κάποιος σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, η γιατί όχι και στην μεγαλούπολη του μέλλοντος.

Είναι αμφίβολο βέβαια αν το KTM E-Speed θα βγει ποτέ σε παραγωγή, όμως ο CEO της KTM Stefan Pierer δήλωσε πρόσφατα ότι «Εμείς στην KTM είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το μέλλον της μετακίνησης είναι ηλεκτρικό. Οι ηλεκτροκινητήρες επιβάλλεται άμεσα να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα στις επιλογές των πελατών παράλληλα με τους συμβατικούς κινητήρες.» Με βάση την παραπάνω δήλωση αναμένουμε να δούμε κάτι ανάλογο σε παραγωγή από την KTM στο προσεχές μέλλον. Αν κρίνουμε πάντως από την αισθητική και τις προδιαγραφές του πρωτοτύπου η Αυστριακή εταιρία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ευριδικη 13/04/2022 - 18:24

Γεια σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για το ktm το σκούτερ το πορτοκαλί θέλει δίπλωμα ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.