Αρχική Σπίτι & Design Οικολογικός βραστήρας νερού MIITO.

Οικολογικός βραστήρας νερού MIITO.

by Andreas Rekopoulos
MIITO Energy Efficient Electric Kettle

Ο MIITO είναι ένας οικολογικός βραστήρας νερού που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον, μια μικρή επανάσταση στην κουζίνα σας τόσο σε χρηστικότητα όσο και σε οικονομία.

Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο σχέδιο από τους Nils Chudy και Jasmina Grase οι οποίοι αμφότεροι είναι πρόσφατοι απόφοιτοι της ακαδημίας Design του Αϊντχόφεν. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του ο βραστήρας MIITO είναι μια εκ βαθέως αναθεώρηση τους κλασσικό βραστήρα, και ένας εντελώς νέος τρόπος να ζεσταίνει κάποιος νερό ή άλλα υγρά.

Σίγουρα ο MIITO είναι πλέον καινοτόμος βραστήρας νερού που κυκλοφορεί. Αποτελείται από μια βάση και μια ράβδο που παίρνει ρεύμα ασύρματα (με επαγωγή) και λειτουργεί ως αντίσταση, το δοχείο που θα χρησιμοποιήστε είναι δική σας επιλογή.

Η βασική ιδέα πίσω από το καινοτόμο αυτό προϊόν ήταν η αντίληψη της τεράστιας ενεργειακής σπατάλης που προκαλούν οι συμβατικοί βραστήρες. Η σπατάλη προκύπτει από το γεγονός ότι χρησιμοποιώντας έναν συμβατικό βραστήρα νερού πάντα ζεσταίνουμε περισσότερο νερό από ότι χρειαζόμαστε.

Σκεφτείτε πχ. ότι θέλετε να φτιάξετε ένα ποτήρι τσάι, σίγουρα θα βάλετε αρκετό νερό παραπάνω μέσα στον βραστήρα, αφενός διότι βάζοντας από την βρύση δεν μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς. Αφετέρου διότι μπορεί να το απαιτεί και ο βραστήρας, καθώς οι περισσότεροι βραστήρες δεν δουλεύουν σωστά χωρίς μια ελάχιστη ποσότητα νερού που να καλύπτει πλήρως την αντίσταση που θερμαίνεται και ζεσταίνει το νερό. Το αποτέλεσμα είναι ότι πρακτικά ο μέσος χρήστης ζεσταίνει σε μόνιμη βάση υπερδιπλάσιο νερό από αυτό που ουσιαστικά χρειαζόταν, προκαλώντας τεράστια σπατάλη ενέργειας.

Ως παράδειγμα τους μεγέθους της σπατάλης αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι στην Αγγλία (που ομολογουμένως πίνουν αρκετό τσάι) γίνεται τέτοια σπατάλη μέσα σε μια μόλις μέρα, ισάξια με το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται το Λονδίνο για να μείνει πλήρως φωταγωγημένο όλο το βράδυ.

Ο σχεδιασμός του βραστήρα νερού MIITO βασίζεται ολόκληρος στην τεχνολογία της ασύρματης μεταφοράς ρεύματος. Η βάση στέλνει το ρεύμα στην αντίσταση ασύρματα ενώ ενδιάμεσα τους παρεμβάλλεται το δοχείο που έχετε επιλέξει εσείς. Πέρα από την κομψή εμφάνιση τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι πολλά και ουσιαστικά.

  • Οικονομία ρεύματος – Ο MIITO ζεσταίνει κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεστε, ακόμη και αν πρόκειται για μισό ποτηράκι νερού για ένα γρήγορο τσάι.
  • Ταχύτητα – Προφανώς όταν δεν ζεσταίνεται παραπανίσιο νερό (ή άλλο υγρό) η ταχύτητα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Δεν είναι το ίδιο να βράζει κάποιος μισό λίτρο νερού για ένα ποτήρι των 200ml τα 200ml θα βράσουν γρηγορότερα.
  • Ευελιξία – Ο βραστήρας νερού MIITO απλά ξεφεύγει εντελώς από τα συμβατικά στάνταρ, καθώς μπορείτε να ζεστάνετε ότι υγρό θέλετε σε όποιο δοχείο θέλετε. Φανταστείτε πχ να ξαναζεσταίνετε ένα πιάτο σούπα, όπως είναι κατευθείαν με το πιάτο. Η να ξαναζεστάνετε το ποτήρι με τον καφέ απευθείας στο ποτήρι (αντί να τον πετάξετε και να φτιάξετε άλλον όπως όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς).Παράλληλα μπορείτε να επιλέξετε μέσα από άπειρα διαφορετικά δοχεία, θέλετε να ζεστάνετε το γάλα μέσα στο μπιμπερό? Κανένα πρόβλημα. θέλετε να ζεστάνετε μια σάλτσα μέσα στο μπολ σερβιρίσματος? Εύκολο. Οποιοδήποτε δοχείο μετατρέπεται σε αυτόνομα βραστήρα εύκολα και γρήγορα.
  • Ευκολία καθαρίσματος – Όλοι ξέρουμε πως γίνεται μετά από κάποιο διάστημα ένας βραστήρας νερού όταν γεμίσει με άλατα. Ειδικά όταν η αντίσταση του γεμίσει με σκληρά άλατα, θέλει αρκετό χρόνο για να καθαριστεί. Με τον βραστήρα MIITO απλά δεν έχετε τίποτα να καθαρίσετε. Αφού κάνετε την δουλειά σας, σκουπίζετε την μικρή ράβδο και τέλος, αυτό ήταν, δεν υπάρχει τίποτα για να πιάσει άλατα ποτέ.
  • Κομψότητα – Ο MIITO είναι απλά πολύ πιο κομψός από ένα συμβατικό βραστήρα νερού, είναι hi-tech και το δείχνει. Παράλληλα το μικρό το μέγεθος επιτρέπει την πανεύκολη αποθήκευση αν για κάποιο λόγο δεν τον θέλετε εκτεθειμένο στον πάγκο της κουζίνας σας.

Φυσικά με όλα αυτά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά ο MIITO δεν θα μπορούσε να μην έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ειδικών του χώρου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εξαιρετικά πρωτοποριακή οικιακή συσκευών των Nils Chudy και Jasmina Grase έχει κερδίσει πολλά βραβεία σχεδιασμού συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού James Dyson Award. Επίσης ο βραστήρας MIITO είναι αυτή την στιγμή σε έκθεση και στο μουσείο Design του Λονδίνου, όπου χαίρει εντυπωσιακά θετικής αποδοχής από το κοινό.

Αυτή την στιγμή ο MIITO δεν είναι ακόμη διαθέσιμος, όμως μετά από την πρόσφατη άκρως επιτυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης του μέσω του Kickstarter σύντομα θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι συσκευές στους πρώτους αγοραστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.